Sosyal Medya ve Önemi

Sosyal medya bilimsel, sosyal, siyasal, ekonomik, aktüel ve magazinsel bilgilerin tüm dünyaya açık, şeffaf, hızlı ve maliyetsiz ulaşılabilmesini sağlayan bir alan oldu.
Tarafsız, kişisel insiyatifle değerlendirme yapabilinecek bilgilenme, öğrenme, yorumlama, fikir sahibi olma ve klasik medyadaki tek taraflı yayın imkanı döneminden, çift taraflı yayın ve iletişim imkanı olan, tüm fertlerin bilgi ve fikirleri yayma imkanı bulduğu bir araç oldu.
Tüketiciler sosyal medyada bloglar vasıtası ile firmalar, markalar, ürünler, hizmetlerle ilgili bilgi, görüş ve değerlendirmeleri takip edebiliyor.
Bilim adamları uzmanlar konusundaki gelişmeleri ve literatürleri tarama imkanı buluyor.
Ürün ve hizmet üreten şirketler, işletmeler teknoloji ve gelişen trendleri digital ortamda takip edebiliyorlar.
Üreticiler ve ticaret yapanlar ve bireysel satıcılar, Dünyaya ürün, mal ve hizmet reklam edip alım, satım yapabiliyorlar.
Şirketler, kurumlar, bireyler aynı platform üzerinden kendi aralarında haberleşme ve Dünyaya kendilerini tanıtan bilgi veya fikirlerini yayabiliyorlar.
Bizim Özdağ Ailesinin iktisadi, ticari hayata başladığı dönemlerde, Babam rahmetli o zamanın teknolojisi olan manyotalı telefon almıştı, hiç unutmam numarası 257 idi. Evet Özdağ Gıda Toptanda telefon vardı ama her firmada yoktu. Dolayısı ile yaygın olmadığı için tam olarak amaca hizmet edemiyordu.
Yine Rahmetli Babam Kamil Özdağ eve radyo almıştı, ısınma lambası olan, lamba ısınınca çalışırdı ve sınırlı saatlerde yayın yapardı.
Makaralı teyp, soba, gaz ocağı daha neler sayayım.
Televizyon 70’li yıllarda başladı, tek kanal siyah beyaz, sınırlı saatlerde yayın.
İşte geleneksel medyanın yayın yapabildiği eski hali bu idi.
Ülkemizde 80’li yıllarda da telefon yaygınlaştı, telekslerin yerini fakslar, masa telefonlarının yerini mobil cep telefonları, tek kanallı siyah beyaz televizyonların yerini çok kanallı renkli uydu yayınları aldı.
Sinemalar yerine videolar, beta kasetler yerine VHS kasetler, teyp makara bantları yerine teyp kasetleri, sonra CD’ler.
Bilgisayarlar makaralı bir oda kaplarken, PC bilgisayarlar, kasetler yerine VCD’ler laptoplar ve
I Phad’ler, akıllı telefonlar, analog yerine digital haberleşme ile devam eden süreç.
60’lı, 70’li yıllarda bütün bu sınırlı iletişim imkanlarının içerisinde siz insani diyalogların, şehirden şehire akraba ve arkadaş görüşmelerinin, yine şehirden şehire şirketlerin birbiri ile buluşmalarının zor olduğu dönemlerde, firmaların ürünlerini ve hizmetlerini tanıtma yetersizliğinin ne kadar boyutlarda olduğunu tahmin edebilirsiniz ve yine o dönemde gurbete çıkmış aile bireylerinin memleket ve aile büyükleriyle hem ulaşım, hem de iletişim açısından uzak mesafeler sebebiyle görüşememesinin türkülerimize, şiirlerimize nasıl yansıdığını o yıllardaki hasret türkülerinin içeriğinden ve çokluğundan anlaşılabilmektedir ve siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, iktisadi ve ticari hayatın nasıl zor yürüdüğünü sanırım tahmin edebilmişimizdir.
Bizim nesil bütün bu dönemleri, Dünya ve ülkemizle ve Özdağ Gıda ve Saray Firmamızla beraber yaşayıp geldi, bizlerde zamana şahitlik ettik.
Ömrümüz olursa internet çağının ve sosyal medya imkanlarının gelişmeye devam ettiğini görmeye devam edeceğiz, geldiğimiz noktada artık bireyler, kurumlar, firmalar birbiri ile insani iletişim, tanıtım ve haberleşmesi ile kalmadı artık başlayan SANAYİ 4 D DEVRİM’i ile makinalar, cihazlar, araçlar, şehirler, ülkeler, küçük chip’ler siz rahatsız edilmeden ve farkında olmadan birbiri ile haberleşerek, dünyanın bir ucundan diğer bir ucuna, birbirini yönetebilir hale gelmesinin ötesinde daha neler göreceğiz?
Özetle, sanırım yapay zekalı muhakeme kabiliyeti olan makinalar ve tecrübe yüklü robotlara doğru bir seyahat başlıyor.
Sonuç olarak Saray Holding Şirketlerimize, Saray Ailesi mensuplarına ve tüm gençlere tavsiyem;
4 D Devrimi’ni ve teknolojideki gelişmeleri takip edip, teknolojinin hem mekanik, hem yazılımsal, hem de iletişimsel imkanlarını değerlendirip Saray Holding Şirketleri, işletmeleri ve de Saray mensupları; işletmeler içi ve işletmeler arası, birimler bireyler arası, ortak platformlar vasıtası ile haberleşmeli ve cihazları ile hem kendi içlerinde, hem de dünya ile entegre olup.
Tıpkı akıllı şehirler örneğinde olduğu gibi, insanlığa ve tüm tüketicilere yüksek kaliteli ürün ve hizmet sunacak, Akıllı Şirketleri ile Saray Akıllı Holding ünvanını alacak seviyeye gelmesini sağlamalarıdır.
Bu kutlu yolda hizmet verip, hem ülkemizi, hem de Saray Holding’i başarıdan başarıya koşturana ne mutlu.

Sami ÖZDAĞ
Saray Holding A.Ş.
Ynt. Krl. Bşk.